Tandpasta: typen & eigenschappen

De belangrijkste taak is het verwijderen van etensresten van het tandoppervlak en het leveren van de essentiële minerale stoffen. Welke typen tandpasta zijn er en welke eigenschappen hebben ze?

Basis typen en eigenschappen van tandpasta:

Universele tandpasta

Bevat alle essentiële stoffen in de juiste hoeveelheid. De tanden worden beschermd tegen ziekten. Universele tandpasta is geschikt voor tanden en tandvlees die geen specifieke gezondheidsproblemen hebben.

Whitening tandpasta

Maakt de tanden 1-2 tinten lichter. Het bevat een grotere hoeveelheid mechanische schuurmiddelen, korrels of chemische stoffen die ten eerste tandplak oplossen en ten tweede de verwijdering ervan makkelijker te maken. De effecten zijn niet spectaculair, vooral als je jezelf realiseert dat er geen tandpasta is die verkleuring van dentine lichter kan maken. Het is belangrijk om te melden dat whitening tandpasta maar 2-3 maanden achter elkaar gebruikt mag worden.

Tandpasta voor gevoelige tanden

Beschermt de tanden tegen hypergevoeligheid, vaak veroorzaakt doordat het glazuur verzwakt en het tandkanaal zichtbaar wordt. Het symptoom hiervan is een oncomfortabel gevoel als je koude, hete of zure maaltijden eet. In de meeste gevallen bevat dit soort tandpasta strontrium chloride, chloride of potassium nitrate, hydroxylapatite of een grotere hoeveelheid amine fluoride. 

Tandpasta voor kinderen

Bevat xylitol in plaats van fluorine. Tandpasta voor kinderen mag geen titanium dioxide, parabenen, preservatives en saccharine bevatten. In plaats daarvan is het gevuld met aloë vera-extract en mint.

Tandpasta voor periodontitis

Bevat ingrediënten die ontsteking van het tandvlees tegengaan en bijbehorende symptomen verlichten. De ingrediënten zijn kruidenextracten (salie, kamille, eucalyptus, anijs, melisse, rozemarijn), allantoïne (versnelt genezingsprocessen), aluminiumlactaat (vertraagt ​​bloedend tandvlees) en co-enzym Q10 (stimuleert zelfregeneratieprocessen van tanden).

Tandpasta voor het reinigen van kunstgebitten

Verwijdert voedselresten en tandplak. Het werkt ook antiseptisch. In principe moet tandpasta voor het reinigen van kunstgebitten zacht genoeg zijn om krassen te voorkomen.