Alles wat je moet weten over littekens door acné!

Acné komt niet alleen voor bij tieners. Deze huidconditie en de blijvende littekens zijn ook zichtbaar bij de leeftijd 20-30. Het is goed om te weten hoe je van acné, pigmentvlekken en littekens door acné af komt, en hoe je dit kunt voorkomen.

Acné, de ziekte van de moderne mensheid

Acné was eerder vooral zichtbaar bij tieners. Hormonale disbalans veroorzaakt puistjes en imperfectie. Dit probleem zou opgelost zijn als de hormonen weer in balans komen.

Vandaag de dag is acné problematischer en hebben volwassenen er ook last van. Het wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder stedelijke vervuiling, een druk en stressvol leven en bepaalde eetgewoonten (vaak slechte).

Vaak blijven we achter met littekens door acné.

Atrofische littekens door acné

Acné is een huidconditie die veroorzaakt wordt door ontstekingen. Ons immuunsysteem vecht ertegen en wil de huid helen.

Het juist uitvoeren van behandelingen is het belangrijkst. De volgorde is hierbij cruciaal, we moeten bacteriën van de huid verwijderen en de ontsteking verbannen om van de oorzaak af te komen.

Als je dit niet doet wordt het helingsproces onderbroken omdat nieuwe huid, die ontwikkeld is tijdens het helingsproces een slechte structuur heeft. Er ontstaan atrofische littekens. De grootte en diepte zijn afhankelijk van de intensiteit van acné en de mate waarin het helingsproces onderbroken is.

Littekens vs. hyperpigmentatie

We gaan je vertellen hoe je hyperpigmentatie van littekens onderscheidt. Het maakt echt verschil!

  • Hyperpigmentatie is een rode of donkere plek die verschijnt als een puistje heelt. Dit is het laatste stadium van herstel en verdwijnt na een paar maanden vanzelf.
  • Littekens door acné verschijnen als de huid permanent beschadigd is. Ze zijn vaak verhoogd of – juist het tegenovergestelde – een deuk, en hebben verschillende maten en kleuren.

Hoe voorkom je littekens door acné?

Er zijn een aantal oplossingen die littekens door acné kunnen voorkomen. De meest effectieve manier is een passend huidverzorgingsritueel: reinigen, hydrateren, scrubben en ontstekingen elimineren.

Chemische peelings en milde microdermabrasie werken goed. Je kunt dit preventief doen, bijvoorbeeld eens per maand. Daarnaast is een goed voedingspatroon belangrijk: gezond, gevarieerd, rijk aan vitaminen en antioxidanten en niet te pittig eten.

Onthoud dat een uitgedroogde huid erg slecht is als je acné wil voorkomen. Dit type huid heeft ook hydratatie nodig. Als dit niet gebeurt, dan wordt de huid vet omdat er meer talg geproduceerd wordt. Hierdoor ontstaat weer acné. Hydraterende producten zijn echt een must als je acné en littekens door acné tegen wil gaan.

Hoe kom je af van littekens door acné?

Het is niet erg als je toch littekens hebt door acné. Hieronder staan een aantal behandelingen om deze littekens te verminderen.

Lasertherapie produceert de beste effecten en behandelt littekens moeiteloos. Je kunt koperbromide-laser of LED-lichttherapie proberen. Beide behandelingen zijn erg effectief maar ontworpen voor verschillende typen huid. Als je naar een salon gaat, dan kan een schoonheidsspecialist je helpen met de keuze voor een bepaalde behandeling.