Kan douchegel te veel transpiratie voorkomen?

We hebben allemaal gehoord van mensen die overmatig transpireren, maar velen van ons weten niet wat het precies is en hoe het kan worden behandeld. Overmatige transpiratie wordt ook wel aangeduid als hyperhidrosis en is een algemeen voorkomende aandoening waarbij het lichaam overmatig zweet zelfs wanneer het niet warm of actief is. Overmatig zweten kan gepaard gaan met veel symptomen, waaronder onbreken, irritatie en zelfs een gevoel van ongemak en jeuk, wat niet alleen fysiek maar ook psychologisch en sociaal zeer onplezierig kan zijn.

Veel mensen die lijden aan overmatig zweten willen weten of showergel kan helpen om hun symptomen te verminderen. Hoewel er geen echte ‘cure’ bestaat voor overmatige transpiratie, kunnen douchegels de symptomen helpen verminderen. Deze gels bevatten vaak actieve ingrediënten die zich richten op zweet- of geur-veroorzakende bacteriën, waardoor het zweten wordt geremd.

Wat is douchegel?

Douchegel is een vloeibare product dat wordt gebruikt om het lichaam grondig te reinigen wanneer je een douche neemt. Douchegel is een milde reiniger die zacht maar grondig is, het wordt meestal gemaakt van plantaardige oliën, voedselstoffen en in water oplosbare, baby-vriendelijke stoffen. Het bevat ook een of meerdere milde surfactanten die helpen om het vuil en overtollige zweet te verwijderen.

Douchegels hebben verschillende voordelen, waaronder dat ze hypoallergeen en zelfs geschikt zijn om te gebruiken op je haar en geschoren hoofd, aangezien ze minder irriterend zijn dan shampoos. Daarnaast zijn ze fijn voor je huid omdat ze de voedingsstoffen helpen omvatten die je lichaam nodig heeft.

Hoe kan douchegel helpen bij het tegengaan van hyperhidrose?

Uit onderzoek blijkt dat douchegel, samen met een andere gerichte behandeling, kan helpen bij het beheersen van overmatig zweten. Een belangrijk ingrediënt in douchegel dat helpt bij het beheersen van het zweten is aluin. Aluin is een chemisch bestanddeel dat te vergelijken is met aluminiumchloride. Het wordt al lange tijd gebruikt om te helpen bij zweetgerelateerde aandoeningen, waaronder hyperhidrose. Aluin remt de zweetklieren die verantwoordelijk zijn voor het afscheiden van zweet en beperkt het proces.

De meeste douchegels bevatten ook antibacteriële en antifungale stoffen die helpen om de bacteriën die zweetgeur veroorzaken te onderdrukken. Dit betekent dat na het gebruik van douchegel, het lichaam wordt gereinigd van bacteriën die zweten en geuren veroorzaken, waardoor het lichaam gedurende langere periodes zonder geur en zweten blijft. Ongedweste zweet bestaat over het algemeen uit meer zout dan gewoon transpiratie, dus met het gebruik van douchegel kunnen personen die last hebben van overmatig zweten, de hoeveelheid onaangename geuren die door te veel zweet worden veroorzaakt, helpen verminderen.

Conclusie

In principe kan douchegel het zweten helpen beheersen, maar het is geen definitieve oplossing voor hyperhidrose of overmatig zweten. Als je lijdt aan overmatig zweten, is het meestal het beste om een arts te raadplegen om te bepalen welke behandeling voor jou het beste is. Douchegel kan een nuttige additionele behandeling zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet de enige behandeling is en dat het een onderdeel is van een breder behandelplan.