In een paar stappen naar een perfecte huid – hoe kies en gebruik je een make-up primer?

Een mooie huid is wat elke vrouw wil. Helaas heeft niet ieder van ons een vlekkeloze huid. Er is maar een klein percentage vrouwen die een gezonde en prachtige huid hebben en deze niet hoeven te corrigeren, maar de rest zal een passende make-up primer moeten gebruiken om eventuele schoonheidsfoutjes te verbergen. Zelfs beroemde modellen en actrices beginnen hun make-up met dit product. Dit is het geheim van een vlekkeloze huid. Als je wilt dat je make-up er als die een celebrity uitziet – zorg er dan voor dat je eerst een goede make-up primer krijgt.

Wat is een make-up primer?

Een make-up primer is een cosmetica met een ‘specifieke taak’. Het moet vóór de foundation en het poeder op de huid worden aangebracht.

Op deze manier krijgt de huid een mooie, gezonde kleur, wordt de huid glad en egaal, ofwel gematteerd ofwel helderder afhankelijk van wat je wilt). De make-up primer kan oneffenheden verbergen en versterkt de huid.

Hoe werkt een make-up primer?

De make-up primer is bedoeld om de duurzaamheid van de foundation te verlengen en cosmetica langer op de huid in perfecte conditie te houden. Bovendien heeft het vele andere functies: afhankelijk van het type teint kan het de huid hydrateren, verhelderen, de kleur verbeteren, matteren en zelfs verjongen (veel primers voor de rijpere huid kunnen rimpels camoufleren).

De make-up primer heeft ook huidverzachtende eigenschappen. Het product voedt de huid, beschermt tegen de schadelijke effecten van wind, zon of vorst, voorkomt vochtverlies, vermindert vergrote huidporiën, sluit de bloedvaten af (in het geval van een capillaire huid). De beste primer bevat hoogwaardige verzorgende ingrediënten: peptiden, collageen, vitaminen (A, C, E), een aantal plantenextracten en mineralen.

Make-up primer – types

  • Siliconen make-up primer – perfect voor de rijpere huid, het camoufleert rimpels en maakt de huidstructuur gladder. Het mengt zich gemakkelijk met lichte en watergedragen funderingen, het absorbeert goed en laat geen vette laag achter op het huidoppervlak. Daarnaast ook geschikt voor de gecombineerde of vette huid.
  • Make-up primer op oliebasis – werkt op dezelfde manier als de siliconenprimer en creëert een beschermende laag die beschermt tegen schadelijke externe factoren; de belangrijkste ingrediënten zijn natuurlijke oliën, daarom is het product perfect voor de verzorging van de droge, gevoelige en normale huid. Jojoba-olie, kokosolie zal ook goed werken bij een vette, gecombineerde en acnehuid. Primers op oliebasis zijn perfect voor lichte foundations (inclusief losse minerale foundations).
  • Op glycerine gebaseerde make-up primer – bedoeld voor gebruik op waterbasis en lichte foundations. Geschikt voor alle huidtypen. Vergeet niet om te combineren met losse en minerale foundations omdat de cosmetica zich op de huid zal gaan verspreiden.
  • Gel make-up primer – ideaal voor mensen met een vette en gecombineerde huid: het creëert geen zware, vette film op de huid, het vermindert de zichtbaarheid van de poriën, het maakt de huidtextuur gelijkmatig en beschermt de huid tegen uitdroging en irritatie; het is ideaal voor bijna alle foundations, met verschillende consistentie en doeleinden.
  • Stollende make-up primer – deze basis is alleen voor de vette huid: matteert perfect de opperhuid, omdat deze aluminium, talk, silica en talk bevat. Het vermindert de zichtbaarheid van de poriën en houdt het gezicht heel erg lang onberispelijk mat.
  • Crèmeachtige make-up primer – deze is meestal bedoeld voor mensen met een droge of vermoeide huid; de crème make-up primer heeft vaak de vorm van een witte, vloeibare pasta, die verrijkt is met pareldeeltjes. Het verheldert de huid en camoufleert verkleuringen, verstrooit het licht optisch, waardoor het gezicht er gladder en uitgerust uitziet. Het vermindert de zichtbaarheid van droge huidvlekken op het gezicht.

Kleurrijke make-up primers – karakteristieken

Een apart “hoofdstuk” op het gebied van make-up is er voor de kleurrijke make-up primers. Dit zijn gespecialiseerde producten, wat betekent dat ze zijn ontworpen om een specifiek huidprobleem op te lossen. Ze combineren vaak de kenmerken van een primer en een camouflerende concealer, omdat ze imperfecties, verkleuringen, blauwe plekken, gelige huidzones en ongelijke pigmentatie moeten verbergen. Elke kleur van de primer neutraliseert verschillende huidproblemen:

  • gele make-upprimer – perfect voor het bedekken van de blauwe tinten op de huid: hij gaat donkere schaduwen onder de ogen tegen en versterkt op subtiele wijze de uitstraling van een uitzonderlijk koude teint met paarse blauwe plekken of aders;
  • roze make-up primer – verheldert, geeft de huid een gezonde tint, laat de huidstructuur er gelijkmatig uitzien en zorgt ervoor dat het gezicht er fris en uitgerust uitziet; roze make-up primers zorgen ook voor de juiste mate van hydratatie van de huid; de roze make-up primer is perfect voor een grijze, vermoeide en doffe teint;
  • groene make-upprimer – de groene make-upprimer neutraliseert rode verkleuringen op het gezicht. Het is bij uitstek geschikt voor de huid die vaak last heeft van irritaties: de wangen worden rood. De producten verminderen de zichtbaarheid van de spataders bij een capillaire huid;
  • paarse make-up primer – perfect voor het snel opfrissen van de huid na een slapeloze nacht, een belangrijke gebeurtenis of dagen vol spanning en stress. De paarse make-up primer neutraliseert gele tinten op de huid en verbergt perfect de verkleuring veroorzaakt door ongelijke pigmentatie.

Hoe kies je een make-up primer?

Denk bij het kiezen van een make-upprimer na over wat jouw huidtype is en wat je het liefst zou willen verbergen of camoufleren. Heb je de behoefte om jouw huid te matteren of glad te strijken om de aandacht af te leiden van rimpels? Misschien heb je wel last van een eeuwig vermoeide huid die geen glans heeft? Veel vrouwen kiezen voor een verscheidenheid aan primers in verschillende tinten (bv. geel voor onder de ogen, een groene voor geïrriteerde en rode wangen, matte voor het middelste deel van het gezicht, etc.). Het belangrijkste is dat de primer doet wat hij moet doen en huidverzorgende ingrediënten bevat.

Hoe kan ik een make-up primer opdoen?

Ga je gang en breng de primer als een gezichtscrème aan. Onthoud dat een klein beetje al veel doet, dus een klein beetje zal genoeg zijn om het hele gezicht te bedekken. Smeer de primer uit door deze op het centrale deel van het gezicht aan te brengen en naar de zijkanten uit te smeren: naar de oren, de kaak, het voorhoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *